Ordfaktoriet

– endast som vittne är människan till

Med lögnen som vapen

0

PutinI lördagens DN fanns en liten notis om att Ryssland ska utveckla en egen version av det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia. Detta för att säkerställa att medborgarna får tillgång till mer ”detaljerad och tillförlitlig” information. Därmed tar den ryska statsledningen ytterligare ett steg för att kontrollera det inhemska informationsflödet.

Man stryper landets egna oberoende informationskanaler och utnyttjar samtidigt möjligheten att föra ut sitt budskap på den fria europeiska mediamarknaden. Nu senast genom att starta en statsfinansierad engelskspråkig TV-kanal med siktet inställt på Storbritannien. I slutet av sommaren rapporterades det även från Finland att en rysk statsfinansierad nyhetsbyrå ansökt om sändningstillstånd för att sända nyheter på finska.

Under Ukrainakrisen har vi sett hur rysk regimtrogen media tagit vinklad nyhetsförmedling till en ny nivå och man drar sig inte för att föra ut rena lögner för att etablera ”Verkligheten enligt Kreml”.

I uttalanden och intervjuer ljuger den ryska statsledningen iskallt och övertygande om händelserna på Krim och i östra Ukraina. Mycket medvetet utnyttjar de EU-ländernas skakiga ekonomier och yrvakna rädsla för en utvidgad konflikt och i sin förlängning ett förödande storkrig.

Men den bistra sanningen är att Kreml redan befinner sig i krig, helt i linje med den nya militärdoktrin man tillämpar sedan 2010. Målet är att återta kontroll och inflytande över de områden som gjorde sig fria vid Sovjetunionens fall. Från detta mål kommer de inte att backa så länge Vladimir Putin sitter vid makten. För tjugofem år sedan fick han som KGB-överste lämna DDR med svansen mellan benen. Men nu har hans stund kommit, nu ska han ta igen vad som gick förlorat.

Historien upprepar sig, för knappt hundra år sedan kom en annan av historiens ledare hem från västfronten med bortskjuten pungkula. Även den gången var lögner, massiv propaganda och aggressivt vapenskrammel ett medel för att tvinga omvärlden till eftergifter.

Vad den nya militärdoktrinen går ut på är inga hemligheter, den finns redovisad i helt öppna källor. Som jag tidigare berört i ett inlägg på Skolfaktoriet har innehållet analyserats av bland andra den svenska forskaren Niklas Eklund vid Umeå universitet. Eklund skriver följande:

”Krig… har idag egentligen ingen entydig tidpunkt för sin början eftersom intressen och strategiska målsättningar kontinuerligt konkurrerar om utrymmet i cyberrymden. Till exempel politiska ”aktioner”, subversiv verksamhet och så vidare. Det hänger ihop med informationskrigföring som syftar till att förändra människors tänkande, vilja och beteende.”

I ljuset av de händelser vi under senare tid har sett i vår omvärld förstår vi att Putin redan satt sin plan i verket. Frågan är om han går att stoppa innan han driver här spelet för långt. Påminner mig det råd en rysk regimkritiker (som jag dessvärre tappat namnet på) gav som svar: Vladimir Putin måste isoleras, inget annat kommer att hjälpa.

Avbrutna politiska och ekonomiska kontakter är givetvis en väldigt drastisk åtgärd. Priset kommer Europas och framför allt Rysslands folk att få betala, men i värsta fall är alternativet så mycket värre.

Bilden från den fria internetencyklopedin Wikipedia: Vladimir Putin som KGB-officer

Frispråkiga ryska medier hotas av munkavle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s