Ordfaktoriet

– endast som vittne är människan till

Facebook vs Trump

0

Under en tid har sociala mediers betydelse för Donald Trumps valseger och maktövertagande diskuterats. Bland annat har Facebook-grundaren Mark Zuckerberg lovat att se över de algoritmer som ger användarna mer av samma och därmed förstärker fenomenet med faktaresistenta ”åsiktsbubblor”.

Men problemet är större än så. Donald Trump tänker nämligen fortsätta att föra ut sitt budskap via Facebook och Twitter. Gärna i versaler och inte underbyggt på något annat sätt än ”what I have heard” eller ”many people says”. Skälet är förstås att han där slipper besvara journalisternas kritiska frågor.

I en video från en Facebook-konferens i april 2016 kan man höra Mark Zuckerberg beskriva en något naiv vision av en framtida värld som är ganska långt ifrån den vi nu kan se. Så här säger han bland annat:

”Istället för att bygga murar kan vi hjälpa människor att bygga broar. Istället för att splittra människor kan vi föra människor samman.”

Det verkar inte som Facebook-grundaren och Donald Trump riktigt delar agenda. Förmodligen känner sig Zuckerberg inte helt bekväm med att tillhandahålla The Donald en plattform där han ostört kan föra ut sina bisarra åsikter. Dessutom med ett innehåll som långsamt mal ner företagets stolta visioner till grus och aska. För nu handlar det inte längre om någon konspirationsteoretiserande redneck utan om USA’s president.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s