Ordfaktoriet

– endast som vittne är människan till

Det amerikanska imperiets fall

0

Rubriken är inte bara titeln på en omtalad fransk-kanadensisk film från åttioalet, utan kanske också den verklighet vi just nu bevittnar. Den politiska utvecklingen är ett av symptomen på de gigantiska svårigheter som USA står inför.

Landets största problem är det enorma underskottet i handelsbalansen, man konsumerar helt enkelt över sina resurser. Under augusti var USA:s samlade underskott drygt 40 miljarder dollar. The Donalds recept är då att riva upp ingångna handelavtal och införa skyddstullar. Han har också aviserat infrastruktursatsningar för att få igång ekonomin. Det kan ju fungera ett tag, men om man inte har en exportindustri som kan leverera ett överskott tar pengarna snart slut.

Förlorarna är som alltid landets alla anställda som återigen kommer se sina förhoppningar om ett bra liv slagna i spillror. Varje ny kris är en anpassning till verkligheten och om den nedåtgående spiralen inte vänder kommer man fortsätta att landa på en lägre och lägre nivå.

Utvecklingen är mycket oroande, inte minst i vår del av världen. Trump och Putin har redan pratats vid på telefon och kommit överens om att träffas så fort tillfälle ges. Då är det mycket troligt att sanktionerna lyfts och annekteringen av Krim i praktiken accepteras som ett faktum. Därmed ligger vägen öppen för Putin att fortsätta på den inslagna vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s