Ordfaktoriet

– endast som vittne är människan till

Till Alice

0

Jag ska bekänna en sak för dig, Alice. Det är faktiskt så att jag alltid gillat din varmt mänskliga framtoning när sett dig på TV eller hört dig i radio. Därför blev jag både glad och överraskad när du utsågs till kulturminister. Någon djupare eftertanke ägnade jag inte det hela.

När media sedan tog upp din medverkan i Disneyklubben på tidigt 90-tal som något negativt tyckte jag bara att det drog ett löjets skimmer över journalistiken. Det finns säkert de i den nya ministären som har värre ”lik” i garderoben än så.

Sedan kom den ödesdigra radiointervjun där du råkade använda ordet ”hypotetisk” på fel sätt. Det var uppenbart att du var både pressad och nervös i din nya roll. Några meningar tidigare hade du faktiskt använt det i ett helt korrekt sammanhang. Men det brydde sig ingen om, hundarna var redan släppta och drevet igång.

Problemet är inte bara att du verkar sakna erfarenhet i kulturpolitiska frågor, utan att du också måste uppfinna en kulturpolitik, för någon sådan har Miljöpartiet aldrig haft. Därför är det inte så konstigt att du tvingas trampa vatten i intervjuer och debattartiklar.

Sedan är det förstås märkligt att socialdemokraterna släpper ett sådant viktigt departement till sin regeringspartner, som mer eller mindre saknar politik på området. Ännu märkligare blir det när man av bara farten också lämnar ifrån sig demokratifrågorna. Det tycker jag säger en del om vilken vikt regeringsbildaren lägger vid kultur- och demokratifrågor.

Alice, det verkar som du inte riktigt förstod skillnaden mellan en ministerpost och ett chefsuppdrag i det privata näringslivet. Det räcker inte att vara visionär och lagledare. Ett tungt politiskt uppdrag kräver både kunnande och engagemang, du måste vara inlästa på sakfrågorna och partiets politiska vilja.

Engagemanget har du, Alice och kunnandet får du väl skaffa dig. Den politiska viljan kanske dyker upp någonstans på vägen. Ett litet tag till kan jag förlåta dig en och annan floskel, men snart måste orden bli till kött och konkret politik. Annars ska du göra någonting annat, något där din begåvning tillåts att blomma.

Din tillgivne,
Gustav

Alice Bah Kuhnke: Kulturen är grunden i ett ekologiskt samhälle

Jasenko Selimovic om Alice Bah Kuhnke: Miljöpartiet tar svensk kulturpolitik till en ny bottennivå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s